Saturday, January 21, 2017

Beli Movie di Astro First Dan Astro Best tanpa SMS

Assalamualaikum semua.

Bila kita ada masalah, kita akan cuba cari jalan untuk selesaikannya kan. Saya ni sekarang ada masalah dengan telco yang mana setiap kali saya hantar SMS untuk beli movie di Astro Best, SMS tu gagal dihantar. 

Saya nak sangat tengok movie "DEEPWATER HORIZON", masa tayang kat panggung tidak lah berkesempatan untuk pergi tengok. Bila dah keluar kat Astro Best ni, tangan tu gatal lah nak beli kan. Dah tu bila asyik gagal...hatiku rasa kecewa :(.

Jadi, kita cuba cara lain, takkan takde alternative untuk beli movie ni kan. Astro mesti tak nak rugi kalau customer dia tak boleh beli movie. 

Google punya google, jumpalah website ASTROFIRSTBEST.

Langkah - langkah untuk beli movie melaui website ini amat mudah seperti di bawah:

1) Login ke akaun Astro anda. 



2) Pilih movie yang anda ingin beli. Saya pilih DEEPWATER HORIZON :)



3) Di skrin pada masa yang sama ada di paparkan harga (termasuk GST). Kemudian anda pilih tarikh dan masa bila anda ingin movie ini start di tayangkan di kaca TV anda. 
Kemudian, klik "Proceed to checkout".




4) Sekali lagi akan dipaparkan, butiran tentang pembelian anda. Sila baca dengan teliti sebelum anda membuat bayaran.

5)Periksa betul - betul, tajuk movie, harga, tarikh tayangan dan saluran berapa movie ini akan ditayangkan.

6) Kemudian, anda perlu masukkan no telepon bimbit anda untuk Astro menghantar SMS peringatan sebelum waktu tayangan.


7) Dah pasti semua maklumat betul. Seterusnya boleh klik "Checkout and proceed with payment"

8) Ada ada 2 pilihan, sama ada untuk masukkan charge ini ke bill Astro anda atau bayar terus menggunakan Internet Banking atau Credit Card.

9) Buat pilihan anda dan clik 'Confirm'


10) Akhir sekali anda akan menerima email pengesahan tentang pembelian ini. 

Sekarang cuma perlu tunggu waktu tayangan dan selamat menonton. Mudah kan. Jadi sekarang dah ada cara lain sekiranya anda tidak boleh melanggan menerusi SMS.

Tuesday, January 17, 2017

Planner & Calendar Giveaway


Jom ramai - ramai join GA yang mudah lagi senang ni. Cepat - cepat sebelum GA ni tamat.


Syarat-syaratnya:-
1. Follow Blog KasihkuAmani
2. Follow Instagram kasih_shadz (boleh joint walaupun tak ada IG)
3. Buat entry, tepek gambar yang tak semenggah tu dan backlink ke entry ini.
4. Tinggalkan link entry dan nama IG anda di ruangan komen.


Tamat pada : 23.01.2017
Pengumuman pemenang : 24.01.2017
Tuntutan hadiah : 24-26.01.2017
Hadiah akan dipos pada : 27.01.2017 (Insya Allah)



GA saya pun tengah berlangsung, sambil tu kita support GA blogger lain juga kan. Kalau nak dapat novel percuma, boleh join GA ni

Wednesday, January 11, 2017

Renew Passport Antarabangsa Malaysia 2017

Assalamualaikum semua.

Mesti ramai orang tertanya - tanya bagaimana agaknya proses untuk membuat passport baru atau pun memperbaharui passport.

Ingin saya nyatakan di sini, sangat mudah. Tak perlu risau, tak perlu takut...hehehe.


Syarat -untuk menjadikan proses ini mudah ialah:

1) Datang awal ke mana - mana cawangan Imigresen. Waktu urusan adalah seperti di bawah:





Waktu Urusan - Passport (Boleh rujuk link ini)

2) Sediakan dokumen sebelum datang ke cawangan untuk urusan.

a) Urusan untuk membuat passport kali pertama.


  • kad pengenalan asal
  • satu salinan kad pengenalan
  • gambar akan diambil terus di kaunter. 
  • sediakan duit untuk bayaran passport
  • untuk perempuan yang bertudung, pastikan pakai tudung warna gelap. Nak selamat, pakai tudung warna hitam. Confirm tak de masalah.

b) Urusan pembaharuan kad pengenalan.


  • kad pengenalan asal
  • passport sedia ada
  • di cawangan, akan ada satu borang untuk di isi. Mudah saja, cuma perlu isikan nama, alamat, no k/p, email dan telepon.
  • gambar akan terus di ambil di kaunter
  • sediakan duit untuk bayaran passport
  • untuk perempuan yang bertudung, pastikan pakai tudung warna gelap.
  • untuk lelaki, ada disediakan blazer di kaunter. Ini untuk nampak lebih  kemas dalam gambar.



Ini lah kamera yang saya cakapkan. Dah dipasang siap - siap kat kaunter. Anda cuma perlu duduk dan senyum :)


Di kaunter:
  • anda akan diminta untuk scan ibu jari kedua - dua belah tangan. Ini untuk pengesahan maklumat.
  • Kemudian, pandang ke kamera untuk ambil gambar. Bagi yang free hair, saya perhatikan tadi pengawai akan minta anda kemaskan rambut. Pegawai juga akan memastikan rambut tidak melindungi muka anda.
  • Akhir sekali, pegawai akan print borang permohonan, periksa maklumat anda dan kemudian tandatangan di borang tersebut.
Bayaran:
  • Setelah selesai, anda perlu tunggu nombor giliran di panggil untuk membuat bayaran. Sekarang passport valid untuk 5 tahun. Harga RM200.
  • Boleh lihat senarai penuh bayaran seperti di bawah:


Passport siap dalam masa 1 jam selepas bayaran dibuat. Anda akan diberikan slip seperti dibawah. Di atas ada dinyatakan masa anda membuat bayaran.

Lebih kurang sejam daripada masa ini, anda boleh datang semula untuk mendapatkan passport yang dah siap. Jadi boleh la pergi makan dulu ke, jalan kat mana - mana dulu. Sejam tu cepat je, saya punya passport hari ni, kurang dari sejam dah siap.

Mungkin sebab orang tidak ramai, jadi proses cepat. Alhamdulillah dah dapat passport baru.



Betul kan saya kata, proses dah mudah sekarang, dah tak leceh macam dulu - dulu. Jadi kalau siapa - siapa nak renew passport boleh lah ke cawangan Imigresen berhampiran atau kalau anda tinggal dekat dengan UTC, boleh juga ke sana. Boleh semak di sini untuk maklumat lanjut  alamat dan lokasi Imigresen

Saturday, December 31, 2016

Segmen Bloglisted by Misya 2017

Assalamualaikum semua.

Di hari terakhir 2016, saya nak join satu segmen menarik dari Blogger Misya.



Syarat untuk join mudah saja:

1) Follow blog Misya

2) Follow intragram Misya

3) Buat satu entri tentang segmen ini

4) Tinggalkan komen entri anda di entri segmen ini di blog Misya

5) Klik banner untuk join
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Malaysia